βελονισμός για την γονιμότητα

Ο βελονισμός για τη γονιμότητα μπορεί να βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά  καθώς μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στο ενδομήτριο, βοηθώντας στη δημιουργία ενός παχύ, πλούσιου βλεννογόνου.

Βοηθά ακόμα στην εξισορρόπηση των ορμονών, την βελτίωση του ύπνου και την μείωση του άγχους.

Όλοι αυτοί είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την βελτίωση της γονιμότητας.

Λειτουργεί ο βελονισμός για την ενίσχυση της γονιμότητας;

Ο βελονισμός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου. Μπορεί να επηρεάσει θετικά πολλές πτυχές της  γονιμότητας όπως την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος και κυρίως την επιτυχία της εμφύτευσης.

Συχνά συνδυάζεται με φυτικές θεραπείες (φαρμακευτικά βότανα & συμπληρώματα) προκειμένου να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ρύθμιση των ορμονών, στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην ενίσχυση του σπέρματος κλπ.

Ο βελονισμός είναι ένα μέρος της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (ΠΚΙ) που χρησιμοποιεί λεπτές σαν τρίχες, χειρουργικά αποστειρωμένες βελόνες για την τόνωση συγκεκριμένων ενεργειακών οδών στο σώμα. [1] Οι Κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει τον βελονισμό για να θεραπεύσουν μια ποικιλία ασθενειών, να ανακουφίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη γενική υγεία εδώ και χιλιάδες χρόνια. [2]  Ένας τομέας που έχει ήδη δείξει τεράστια υπόσχεση βελονισμού είναι η γονιμότητα. Η έρευνα έχει δείξει την ικανότητα να εξισορροπεί τις ορμόνες και να αντιμετωπίζει το PCOS , να βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος / ωαρίου , να οδηγεί σε βελτιωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης και πολλά άλλα. [7] [8] [9] [10]   Αυτό προκαλεί έναν αυξανόμενο αριθμό ανδρών και γυναικών να υποβάλλονται σε θεραπεία βελονισμού σε συνδυασμό με θεραπείες γονιμότητας κάθε χρόνο. 

Πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι συνεδρίες βελονισμού για τη γονιμότητα

Το σπέρμα και τα ωάρια χρειάζονται περίπου 90 ημέρες για να αναπτυχθούν.

Είναι προτιμότερο λοιπόν, οι συνεδρίες βελονισμού να αρχίσουν τουλάχιστον 3-6 μήνες πριν την έναρξη της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτός ο χρόνος συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας να προκύψουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα ώστε να  μπορεί να δεχθεί το έμβρυο και να διατηρήσει μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Ο βελονισμός όμως ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες, είναι χρήσιμο να συνεχιστούν  καθ όλη τη διάρκεια της θεραπείας που ακολουθείτε αλλά και κατά την εγκυμοσύνη. Ειδικά αν υπάρχει αυξημένο άγχος και φόβος. Έχει αποδειχθεί ότι το έμβρυο αντιλαμβάνεται τα αισθήματα της εγκύου, καταγράφονται σε κυτταρικό επίπεδο και το επηρεάζει σε όλη την ζωή του.

Ένας τυπικός κύκλος συνεδριών βελονισμού είναι ως εξής:

  • Πρώτη συνεδρία βελονισμού: κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης (συνήθως ημέρες 1-14 του κύκλου σας)
  • Δεύτερη συνεδρία βελονισμού: κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας (την ή περίπου την ημέρα 14 ενός κανονικού κύκλου)
  • Τρίτη συνεδρία βελονισμού: κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης (μετά την ωορρηξία, συνήθως διαρκεί 12-14 ημέρες)

Όσο πιο νωρίς μπορείς να ξεκινήσεις τις συνεδρίες βελονισμού ως προετοιμασία, τόσο το καλύτερο. Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού αυξάνεται με τον αριθμό των συνεδριών βελονισμού πριν από τη θεραπεία γονιμότητας.

Ολοκληρωμένη φροντίδα

Πιστεύω στην ολοκληρωμένη Αναπαραγωγική Ιατρική που συνδυάζει ανατολικές, δυτικές και άλλες μεθόδους θεραπείας για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να αποκτήσεις το μωρό σου.  Εστιάζω στη βελτίωση της συνολικής υγείας, σωματικής και ψυχικής. 

Ένα υγιές σώμα είναι ένα γόνιμο σώμα και ένας συνειδητός νους είναι ένας γόνιμος νους που κάνει γόνιμες σκέψεις.

. Τα τελευταία 15 χρόνια, έχει προκύψει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών που δείχνουν τα οφέλη του βελονισμού με εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες θεραπείες γονιμότητας. Η θεραπεία με βελονισμό έχει συνδεθεί με περισσότερα μωρά, εγκυμοσύνες, γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων και λιγότερες αποβολές και εξωμήτριες κυήσεις. Δες εδώ μερικές μελέτες.

Είμαι η Άννα Κονοβέση

Ολιστική Μαία & Θεραπεύτρια

Στο γραφείο μου προσφέρω πρόσθετες υποστηρικτικές ολιστικές θεραπείες όπως Bowtech, yoga, Ανθοθεραπεία Dr, Bach και κυρίως το πολύ υποστηρικτικό πρόγραμμα 8 εβδομάδων, Mindfulness για την γονιμότητα.

Οι πόρτες του Human Health Lab είναι ανοιχτές σε όποιο ζευγάρι αναζητά ευεξία, αυτοφροντίδα και αναζωογόνηση.  

Άννα Κονοβέση (1)