Τι λένε οι έρευνες για το Mindfulness στην γονιμότητα

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών για το Mindfulness στην γονιμότητα, που καταδεικνύει τη σχέση μεταξύ ψυχολογικής ευεξίας και γονιμότητας και την σχέση της αλληλεπίδρασης Νου/Σώματος στην γονιμότητα.

Οι γυναίκες με υπογονιμότητα αναφέρουν αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, επομένως είναι σαφές ότι η υπογονιμότητα προκαλεί άγχος. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές, ωστόσο, είναι αν το άγχος προκαλεί ή όχι υπογονιμότητα.  Ωστόσο, η πιο πρόσφατη έρευνα έχει τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα των ψυχολογικών παρεμβάσεων στη μείωση της ψυχολογικής δυσφορίας καθώς και τη συσχέτιση με σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά εγκυμοσύνης. Πηγή

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος σε πολλαπλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος.

Ο υποθάλαμος βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των FSH και LH που εμπλέκονται στη σύλληψη. Ο υποθάλαμος ελέγχει τις αποκρίσεις της υπόφυσης και των επινεφριδίων που παράγουν και ρυθμίζουν το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα σας.

Η υπόφυση ρυθμίζει τόσο την ποσότητα μιας ορμόνης που παράγεται όσο και την ποσότητα που απελευθερώνεται στο σώμα. Οι αλλαγές στην απόκρισή του μπορεί να έχουν δραματική επίδραση στο ευαίσθητο κοκτέιλ ορμονών που είναι απαραίτητες για την ωορρηξία, τη γονιμοποίηση, τη λειτουργία της σάλπιγγας και ακόμη και την επιτυχή εμφύτευση του ωαρίου.

Αξιοποίησε και εσύ τη δύναμη της σύνδεσης μυαλού-σώματος για να οδηγήσεις το σώμα σου στην επιτυχία.

Mindfulness για την γονιμότητα
Mindfulness για την γονιμότητα

Τα μαθήματα αυτά  χρησιμοποιούν την επιστημονικά αποδεδειγμένη σύνδεση μυαλού-σώματος για την γονιμότητα μέσα από το Mindfulness.

Τι λένε οι έρευνες για το Mindfulness στην γονιμότητα

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερη αγωνία αναφέρει μια γυναίκα πριν από τη θεραπεία υπογονιμότητας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να συλλάβει.

▶Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Βερολίνο τον Ιούλιο του 2004, έδειξε πώς η ύπνωση μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και να διπλασιάσει αποτελεσματικά την επιτυχία των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μελέτη με 185 γυναίκες διαπίστωσε ότι το 28% των γυναικών που υπνωτίστηκαν για την εμβρυομεταφορά της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης έμειναν έγκυες, σε σύγκριση με το 14% των γυναικών στην ομάδα ελέγχου.

Η χρήση θεραπειών μείωσης του στρες νωρίς στη διαδικασία αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (σε αυτή τη μελέτη από 20% σε 55%). Γονιμότητα και Στειρότητα, 2011. Περισσότερα….

▶Το Πρόγραμμα για την Υπογονιμότητα που βασίζεται στην Ενσυνειδητότητα (MBPI) αναπτύχθηκε για άτομα που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα.

55 γυναίκες έλαβαν μέρος σε αυτή την μελέτη και και αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ενσυνειδητότητας, στη βελτίωση της αυτο-αποτελεσματικότητας της υπογονιμότητας και στη μείωση των συναισθημάτων κατάθλιψης, ντροπής, παγίδευσης και ήττας. Παρατηρήθηκαν επίσης μακροπρόθεσμες επιδράσεις του MBPI στην επίγνωση και στη βιωματική αποφυγή καθώς διαπιστώθηκε ότι διατηρήθηκαν τα θεραπευτικά οφέλη όσον αφορά τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, ανεξάρτητα από το αναπαραγωγικό αποτέλεσμα. Πηγή https://thefertilemind.net/scientific-evidence

Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην γονιμότητα?

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας ορίζεται και περιγράφονται οι πρακτικές του διαλογισμού αναπνοής, του διαλογισμού φαγητού, του διαλογισμού με τα πόδια και της ενσυνείδητης γιόγκα.

▶Οι γυναίκες που παρακολούθησαν το πρόγραμμα αποκάλυψαν σημαντική μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα, την εσωτερική και εξωτερική ντροπή, τον εγκλωβισμό και την ήττα.

Αντίστροφα, παρουσίασαν στατιστικά σημαντική βελτίωση στις δεξιότητες ενσυνειδητότητας και στην αυτο-αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Οι γυναίκες στην ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές σε κανένα από τα ψυχολογικά μέτρα, εκτός από μείωση της αυτοδικίας.

Συμπέρασμα(α): Η αύξηση των δεξιοτήτων ενσυνειδητότητας και αποδοχής, καθώς και η γνωστική αποκέντρωση από σκέψεις και συναισθήματα, φαίνεται να βοηθούν τις γυναίκες να βιώνουν αρνητικές εσωτερικές καταστάσεις με νέους τρόπους, μειώνοντας την εμπλοκή τους μαζί τους και συνεπώς την ψυχολογική τους δυσφορία. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το MBPI είναι μια αποτελεσματική ψυχολογική παρέμβαση για γυναίκες που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα. Πηγή http://www.fertilityet.org.uk/downloads.html

Αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων με ενσυνειδητότητα για την ψυχολογική δυσφορία σε γυναίκες με υπογονιμότητα

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με τρία σκέλη σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις παρεμβάσεις στο ημερολόγιο ενσυνειδητότητας και ευγνωμοσύνης για γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση/ICSI.

Μεταξύ Μαΐου 2016 και Νοεμβρίου 2017, στο αναπαραγωγικό κέντρο ενός δημόσιου νοσοκομείου, 234 γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία στην ομάδα σύντομης ενσυνειδητότητας (BMG, n = 78), στην ομάδα ημερολογίου ευγνωμοσύνης (GJG, n = 78) ή στην ομάδα ελέγχου (CG, n = 78). 

Και οι τρεις τυχαιοποιημένες ομάδες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια την ημέρα πριν από τη μεταφορά εμβρύου και 3 ημέρες πριν από το τεστ εγκυμοσύνης . Η ομάδα BMG ολοκλήρωσε τέσσερις συνεδρίες και άκουγε έναν ήχο 20 λεπτών καθημερινά, συμπεριλαμβανομένης της καθοδηγούμενης αναπνοής με επίγνωση και σάρωσης σώματος (τεχνικές Mindfulness). Η ομάδα GJG ολοκλήρωσε τέσσερις συνεδρίες και έγραφε τρία ημερολόγια ευγνωμοσύνης καθημερινά. Η ομάδα CG έλαβε την καθιερωμένη φροντίδα.

Κύρια αποτελέσματα και ο ρόλος της τύχης: Οι συμμετέχοντες στο γκρουπ BMG εμφάνισαν μειωμένη κατάθλιψη (μέση διαφορά (MD) = -1,69, [-3,01, -0,37], d = 0,44) και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου (MD = -1,24, [-1,95 , -0,39], d = 0,43) σε σύγκριση με το γκρουπ CG, αλλά η επίδραση δεν ήταν σημαντική για το άγχος, τα σύνολα απογραφής προβλημάτων γονιμότητας, την επίγνωση, τις βαθμολογίες ευγνωμοσύνης ή τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Το γκρουπ BMG έδειξε σημαντική μείωση στην κατάθλιψη και βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου. Δεν υπήρξαν σημαντικές επιδράσεις σε καμία από τις μεταβλητές για το GJG. Πηγή https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31242506/