Πρώτη μέρα στο σχολείο

Κλαίνε τα παιδιά την πρώτη μέρα στο σχολείο?
Την πρώτη μέρα του σχολείου, πρώτης δημοτικού, ή νηπιαγωγείο το παιδί σου μπορεί να κλάψει όταν φύγεις . Στην πραγματικότητα, το παιδί σου μπορεί να κλαίει κάθε πρωί για μερικές ημέρες, ή ακόμα και για μερικές εβδομάδες.
Είναι φυσιολογικό όμως!
 
μαμά παιδί
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρειάζονται χρόνο να προσαρμοστούν και να νιώσουν ασφάλεια στο νέο περιβάλλον, μακριά από το σπίτι τους και την αγκαλιά της μαμάς τους.
 
Για μερικά παιδιά, το κλάμα δεν αρχίζει μέχρι να δουν άλλα παιδιά να το κάνουν.
Το κλάμα, όσο δύσκολο κι αν είναι να ακούγεται, είναι ένας φυσιολογικός τρόπος με τον οποίο τα παιδιά επικοινωνούν την πείνα, τη δυσφορία, την αγωνία, τους φόβους τους ή την ανάγκη για προσοχή.
 
Είναι μια συναισθηματική διαδικασία και για τους δυο σας, και μπορεί να κλάψεις κι εσύ, και αυτό είναι φυσιολογικό! Εάν είναι δυνατόν, προσπάθησε να μην κλάψεις μπροστά στο παιδί σου (ξέρω ότι είναι δύσκολο).


Η μετάβαση πίσω στο σχολείο καθώς τελειώνει το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια στρεσογόνα περίοδος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Όμως, τα συμπτώματα άγχους που επιμένουν μετά τις πρώτες εβδομάδες του σχολείου και που φαίνονται υπερβολικά, μπορεί να απαιτούν την βοήθεια ενός ειδικού, λέει η ψυχολόγος του Johns Hopkins Children’s Center Erika Chiappini, η οποία ειδικεύεται στη θεραπεία του παιδικού άγχους και των σχετικών διαταραχών στο Johns Hopkins Children’s Center .

«Οι γονείς ή οι φροντιστές μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα παιδιά τους εκδηλώνουν κάποια νευρικότητα σχετικά με νέες ρουτίνες, σχολικές εργασίες ή κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», λέει ο Chiappini.

«Συνήθως είναι μια φυσιολογική αντίδραση κατά την επιστροφή στο σχολείο που σταδιακά μειώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Πότε το άγχος ενός παιδιού προκαλεί ανησυχία?

Υπάρχουν διάφοροι εύκολοι τρόποι να καταλάβετε πότε το άγχος ενός παιδιού προκαλεί ανησυχία. Οι κόκκινες γραμμές που υποδεικνύουν ότι το άγχος ενός παιδιού προκαλεί μεγάλη αγωνία και χρειάζεται βοήθεια, περιλαμβάνουν:

  • Εκρήξεις με έντονο κλάμα και φωνές κατά τον χωρισμό από τους γονείς  όταν τα αφήνουν στο σχολείο.
  • Δυσκολία να συνεννοηθείς με μέλη της οικογένειας ή φίλους
  • Αποφυγή κανονικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός σχολείου
  • Συμπτώματα όπως στομαχόπονοι, κόπωση, δυσκολία στον ύπνο, εφιάλτες.
 
Αν θέλεις να βοηθήσεις το παιδί σου να προσαρμοστεί εύκολα σε αυτή την μεταβατική κατάσταση, χρησιμοποίησε τα ανθοιάματα Dr. Bach. Είναι απολύτως ασφαλή ακόμα και για μωρά.

Συμβουλές για να απαλύνετε το άγχος του παιδιού σας για την επιστροφή στο σχολείο ή την πρώτη επαφή με το νηπιαγωγείο

  • Μια ή δύο εβδομάδες πριν το σχολείο, ξεκινήστε να προετοιμάζετε τα παιδιά για την επερχόμενη μετάβαση, ξαναρχίζοντας τις ρουτίνες της σχολικής χρονιάς, όπως ορίζοντας μια ρεαλιστική ώρα ύπνου και επιλέγοντας τα αυριανά ρούχα.
  • Κανονίστε ημέρες παιχνιδιού με συμμαθητές του πριν από την έναρξη του σχολείου. Η έρευνα δείχνει ότι η συναναστροφή με συμμαθητές λίγο πριν την έναρξης της χρονιάς,  μπορεί να βελτιώσει την ακαδημαϊκή και συναισθηματική προσαρμογή των παιδιών
  • Σκεφτείτε μια δραστηριότητα επιβράβευσης που θα μπορούσε να κερδίσει το παιδί για το χωρισμό από τη μαμά ή τον μπαμπά για να πάει στο σχολείο.
  • Αναγνωρίστε την ανησυχία του παιδιού αναγνωρίζοντας ότι, όπως κάθε νέα δραστηριότητα, το να ξεκινήσει το σχολείο μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά σύντομα γίνεται εύκολο και διασκεδαστικό.
  • Χρησιμοποιήστε τα Ανθοιάματα Dr. Bach για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί εύκολα  και να αντιμετωπίσετε τους φόβους του, την χαμηλή αυτοπεποίθηση και την ντροπαλότητα.

Τι είναι τα ανθοιάματα Dr. Bach

Τα ιάματα Μπαχ ανήκουν στις ενεργειακές θεραπείες (Ενεργειακή  Ψυχολογία).

  Είναι ενεργειακά, απόλυτα ασφαλή, σκευάσματα που δημιουργούνται από άνθη. 

Επιδρούν στα  συναισθήματα που προκαλούν άγχος και στρες, με ήπιο και  αποτελεσματικό τρόπο, απαλύνοντας τα αρνητικά συναισθήματα και εξελίσσοντας τα σε θετικά. 

Αναδεικνύει έτσι τις  θετικές εκφράσεις και θετικές συμπεριφορές του χαρακτήρα μας.

πρώτη μέρα στο σχολείο
Αννα Κονοβέση

Κλείσε ένα ραντεβού μαζί μου

Με τα Ανθοιάματα Dr. Bach εργάζομαι από το 2007. Από τότε έχω βοηθήσει πολλά παιδιά (αλλά και ενήλικες) να απαλλαγούν με ήπιο, ασφαλή και εύκολο τρόπο από κρίσεις πανικού -ναι, παθαίνουν και τα παιδια- φοβίες, άγχη, προσαρμογή σε νέες καταστάσεις (σχολείο, χωρισμός, μετακόμιση) με μεγάλη επιτυχία. Θα χαρώ να βοηθήσω και το δικό σου παιδί!