Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος σε πολλαπλά επίπεδα. Σημαντικές μελέτες έχουν βρει ότι το στρες που σχετίζεται με το άγχος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών που είναι υπεύθυνες για την ωορρηξία.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας και αδυναμία σύλληψης. Και αυτή η αδυναμία να προσθέσει επιπλέον άγχος αλλά και αρνητικά συναισθήματα όπως φόβος, ενοχές, ντροπή, χαμηλή αυτοεκτίμηση κλπ.

Επιπλέον, μελέτες έχουν βρει ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο της ωορρηξίας, μειώνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να φροντίζετε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Οι ορμόνες μας επηρεάζονται από το άγχος

Για να δούμε τί συμβαίνει λοιπόν…

Ο υποθάλαμος  είναι απαραίτητος για την υγιή ρύθμιση της λειτουργίας των ωοθηκών, βοηθά δηλαδή στη ρύθμιση των επιπέδων ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των FSH και LH που εμπλέκονται στη σύλληψη. Eλέγχει επίσης τις αποκρίσεις της υπόφυσης και των επινεφριδίων που παράγουν και ρυθμίζουν το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα σας.

Από την υπόφυση εκκρίνεται μια ποικιλία ορμονών, όπως η φλοιοτρόπος ορμόνη, η ωχρινοτροπίνη ορμόνη, η ωοθηλακιοτρόπος ορμόνη, η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη, η αυξητική ορμόνη και η προλακτίνη. Αυτές οι ορμόνες απελευθερώνονται στη κυκλοφορία του αίματος.

Η υπόφυση ρυθμίζει τόσο την ποσότητα των ορμονών που παράγονται ,όσο και την ποσότητα που απελευθερώνεται στο σώμα. Οι αλλαγές στην απόκρισή του μπορεί να έχουν δραματική επίδραση στις ορμόνες  που είναι απαραίτητες για την ωορρηξία, τη γονιμοποίηση, τη λειτουργία της σάλπιγγας και ακόμη και την επιτυχή εμφύτευση του ωαρίου.

Τελικά ποιο είναι το πρόβλημα?

Το πρόβλημα είναι λοιπόν ότι το stress επηρεάζει  σημαντικά όργανα τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των ορμονών της αναπαραγωγής-συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος..

Φαίνεται λοιπόν πως το έντονο καθημερινό άγχος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά σας να συλλάβετε σε πολλαπλά επίπεδα, και ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι επιδρά αρνητικά στην σωστή έκκριση των ορμονών. Στην έκκριση των ορμονών επιδρά και η διατροφή αλλά θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο για αυτό.

Οι επιπτώσεις του άγχους μπορεί να επεκταθούν πέρα από τη συναισθηματική ευημερία και μπορεί ενδεχομένως να εκδηλωθούν και σε φυσικό επίπεδο.

Γι αυτό και εμείς οι επαγγελματίες υγείας τονίζουμε συχνά στις γυναίκες ότι πρέπει να χαλαρώσουν.

Στρες και υπογονιμότητα

Επιπλέον, όταν είμαστε αγχωμένοι, ο εγκέφαλός μας παράγει δύο ορμόνες, την άλφα-αμυλάση και την κορτιζόλη. Οι ορμόνες αυτές  μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή της ορμόνης  γοναδοτροπίνης (GnRH).

Το GnRH ελέγχει την απελευθέρωση των ορμονών του φύλου που διέπουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την ωορρηξία των γυναικών.

Επηρεάζει όμως και τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών.

Ο διαλογισμός αποδεδειγμένα μειώνει το άγχος

Η αναζήτηση συμβουλευτικής ή άλλης θεραπείας για τη διαχείριση και την μείωση του άγχους  είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για τη βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας και ευημερίας ανοίγοντας τον δρόμο προς την γονιμότητα.

Μαθήματα γονιμότητας βασισμένα στον διαλογισμό Mindfulness. Μείωσε το άγχος σου πρώτα...

Τι κρύβεται πίσω από την αδυναμία να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο? Ποια συναισθήματα, ποιο τραύμα, ποιο συναισθηματικό μπλοκάρισμα?

 
2 μήνες, 1 δίωρο μάθημα κάθε εβδομάδα για να έρθεις σε επαφή με τον εσωτερικό σου κόσμο, τις πεποιθήσεις σου και τις βαθύτερες σου σκέψεις και ανησυχίες. Να ανακαλύψεις τι σε μπλοκάρει και να μάθεις τρόπους και τεχνικές που θα σε οδηγήσουν στην απελευθέρωση και στην διαχείριση του άγχους!

Άφησε το email σου για να ενημερωθείς πρώτη για τα προγράμματα που αφορούν την μείωση τους άγχους, την ενίσχυση της γονιμότητας, την διαχείριση του βάρους, tips για την υγεία, προσφορές κ.α

Η δύναμη της οπτικοποίησης (οραματισμός)

Το 1994, επιστήμονες του Χάρβαρντ δίδαξαν έναν απλό συνδυασμό νότων πιάνου με 5 δάχτυλα σε μια ομάδα εθελοντών χρησιμοποιώντας όλα τα δάχτυλά τους.

Τους δόθηκε εντολή να το παίζουν ξανά και ξανά για δύο ώρες την ημέρα, για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Μια άλλη ομάδα εθελοντών στην πραγματικότητα δεν έπαιζε τις νότες, αλλά απλώς φαντάστηκε να τις έπαιζε για την ίδια περίοδο, δύο ώρες την ημέρα για πέντε συνεχόμενες ημέρες. Όταν το έκαναν αυτό, φαντάστηκαν επίσης να ακούνε τις νότες.

Οι σαρώσεις εγκεφάλου που πραγματοποιήθηκαν τις πέντε ημέρες δείχνουν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι σχεδόν ίδιες. Οι σαρώσεις για τους εθελοντές που κάνουν σωματική εξάσκηση και εκείνους που κάνουν νοητική εξάσκηση (οπτικοποίηση) είναι οι ίδιες.

 

  • Μια μελέτη στο Fertility Sterility (1998, τόμος 69) προτείνει ότι επειδή τα προγράμματα νου/σώματος είναι αποτελεσματικά για τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να βλάψουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα πρέπει να προσφέρεται στους ασθενείς με εξωσωματική γονιμοποίηση αυτού του τύπου πρόγραμμα.
  • Η χρήση θεραπειών μείωσης του στρες νωρίς στη διαδικασία αυτή, αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (σε αυτή τη μελέτη από 20% σε 52%). Γονιμότητα και Στειρότητα, 2011
  • Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Βερολίνο τον Ιούλιο του 2004, έδειξε πώς η ύπνωση μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και να διπλασιάσει αποτελεσματικά την επιτυχία των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μελέτη με 185 γυναίκες διαπίστωσε ότι το 28% των γυναικών που υπνωτίστηκαν για την εμβρυομεταφορά της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης έμειναν έγκυες, σε σύγκριση με το 14% των γυναικών στην ομάδα ελέγχου.
  •  

Ο εγκέφαλος λοιπόν, δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Όχι μόνο δεν υπήρχε διαφορά στην απόκριση του εγκεφάλου, αλλά και σημαντική επίδραση στη φυσική τους απόδοση.
Μετά από πέντε ημέρες η ικανότητα (μετρούμενη από τον αριθμό των λαθών που έγιναν) της ομάδας που πραγματοποίησε νοητική εξάσκηση ήταν η ίδια με εκείνη που είχε ασκηθεί σωματικά για τρεις ημέρες. Μετά από μόλις δύο ώρες φυσικής εξάσκησης πρόλαβαν και ήταν στο ίδιο επίπεδο.

Πηγή

A. Pascual-Leone, D. Nguyet, L. Cohen, J. Brasil-Neto, A. Cammarota, M. Hallet,  Διαμόρφωση μυϊκών αποκρίσεων που προκαλούνται από διακρανιακή μαγνητική διέγερση κατά τη διάρκεια της απόκτησης νέων λεπτών κινητικών δεξιοτήτων , Journal of Neurophysiology, (1995), 74(3):50