Η κλινική ύπνωση ή αλλιώς neuro-hypnosis, χρησιμοποιείται με πολύ μεγάλη επιτυχία στις κρίσεις πανικού, μερικές φοβίες, στην αντιμετώπιση του πόνου, στον κατευνασμό της ανησυχίας, την υποκλινική κατάθλιψη, σε αυτοάνοσα καθώς επίσης και στην θεραπεία καταστάσεων όπως η αϋπνία.
Η ύπνωση χρησιμοποιείται για την αλλαγή εθιστικών συνηθειών που για κάποιο λόγο δεν είναι επιθυμητές όπως υπερφαγία, διακοπή καπνίσματος, δάγκωμα νυχιών κ.α. Η υπνοθεραπεία κατά την διάρκεια του τοκετού εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες για να μειώσει την ανησυχία, την ταλαιπωρία και τον πόνο.
Μεταγενέστερες έρευνες στην υπνοθεραπεία τείνουν να δώσουν έμφαση σε τρεις κυρίως περιοχές στις οποίες η αποτελεσματικότητά της ως θεραπεία καταδεικνύεται:
1. Άγχος
2. Αϋπνία
3. Διαχείριση πόνου.
4. Ψυχοσωματικές διαταραχές
5. Αυτοάνοσα
Η υπνοθεραπεία έχει πολλές διαφορετικές μορφές, και έχει ενσωματώσει πολλά στοιχεία από άλλες μορφές θεραπείας ,ενώ με την σειρά της έχει επηρεάσει και άλλες ψυχοθεραπευτικές παραδόσεις σε όλη την ιστορία της.
Ιστορία
Οι αρχαίοι Έλληνες προκαλούσαν υπνωτικά φαινόμενα κατά την διάρκεια των τελετών τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτές που λάμβαναν χώρα στα μαντεία. Ακόμη, υπήρχαν θεραπευτικοί ναοί στην Ελλάδα (π. χ. της Επιδαύρου), όπου η ύπνωση εφαρμοζόταν και ήταν πολύ δημοφιλής την εποχή εκείνη.
Η σύγχρονη εποχή της ύπνωσης ξεκινά το 18ο αιώνα στο Παρίσι με το γιατρό Franz Mesmer. Ο James Braid 1848 Σκοτσέζος χειρούργος επινόησε τον όρο «ύπνωση». Το 1848 ερεύνησε τη νευρολογία και εξερεύνησε την ύπνωση με επιστημονικό τρόπο. Ο Dr Milton Ericson 1940 ο «Πατέρας της Συμβουλευτικής Υπνοθεραπείας», ψυχίατρος, ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποδοχή των ιατρικών χρήσεων του υπνωτισμού και της υπνοθεραπείας.
Ο υπνωτισμός χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους ιατρούς για να μεταχειριστεί την ασθένεια που ήταν γνωστή στη βικτοριανή εποχή ως υστερία. Η υπνοχειρουργία στα μέσα του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε και από τους Μεσμεριστές και από τους υπνωτιστές για να ανακουφίσει τον πόνο και την δυσφορία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ειδικότερα, οι James Esdaile στην Ινδία και John Elliotson στην Αγγλία έγιναν διάσημοι για την εργασία τους στην χειρουργική με μόνο αναισθητικό, τον υπνωτισμό.
Τι είναι η Ύπνωση. Κοιμάμαι κατά την διάρκεια της συνεδρίας?
Neuro hypnosis Κλινική Ύπνωση
Ύπνωση είναι μια φυσιολογική κατάσταση του Νου. Βρισκόμαστε πολύ συχνά σε αυτή την κατάσταση από μόνοι μας. Κάθε φορά που αφήνουμε το νου να ταξιδέψει και να χαλαρώσει, στην ουσία βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ύπνωσης.
Με την υπνοθεραπεία στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε αυτήν την κατάσταση του νου προκειμένου να βοηθήσουμε κάποιον να ξεπεράσει ή να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα. Στην κατάλληλη κατάσταση Ύπνωσης, το υποσυνείδητό θα δεχτεί τις κατάλληλες υποβολές για αλλαγή οι οποίες στην πορεία θα αρχίσουν να λειτουργούν προς όφελός του.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίας, ο δέκτης είναι ξύπνιος και ελέγχει τις σκέψεις του. Δεν κοιμάται όπως νομίζουν πολλοί, ούτε χάνει τον έλεγχο. Μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές, ο Υπνοθεραπευτής προσπαθεί να βοηθήσει τον άνθρωπο αυτό να ξεπεράσει τα προβλήματα του.
Η ύπνωση μοιάζει με την ονειροπόληση. Μοιάζει επίσης με την χαλάρωση την οποία καταφέρνουμε με τον διαλογισμό.
Μια ευκαιρία να εστιάσεις στην αναπνοή σου, να ηρεμήσεις και να κατευνάσεις το άγχος, να ξεκουραστείς και να παρατηρήσεις τις σκέψεις σου… όπως στο Mindfulness. Η διαφορά εδώ είναι ότι στην ύπνωση θέλουμε να περάσουμε θεραπευτικά μηνύματα στον ασυνείδητο νου, προς όφελος του δέκτη, ενώ στο Mindfulness απλά επιστρέφουμε κάθε φορά την προσοχή μας στο σημείο εστίασης.
Ο δέκτης λοιπόν αντιλαμβάνεται οτιδήποτε συμβαίνει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας μιλήσει Είναι μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.
Η ύπνωση στην διαχείριση του πόνου
Ο πόνος μειώνει την λειτουργικότητα μας περιορίζοντας τις δραστηριότητες μας. Αυξάνει επίσης το άγχος και οδηγεί σε κατάθλιψη.
Το Bowtech, διαλογισμός Mindfulness, ο καθοδηγούμενος οραματισμός, η ήπια γιόγκα και η ύπνωση ,ειναι τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν πολύ αποτελεσματικά στην διαχείριση και την μείωση του πόνου. Ειδικά αν συνδυαστούν.
Στο ασυνείδητο, μπορούμε να περάσουμε μηνύματα που ο συνειδητός νους θα απέρριπτε ως αδύνατον να συμβούν.
Για παράδειγμα, όσον αφορά την διαχείριση του πόνου, αν έλεγα σε κάποιον “σταμάτα να πονάς” , ο λογικός νους δεν θα δεχόταν την υποβολή αυτή καθώς θα σκεφτεί “μα πως είναι δυνατόν να σταματήσω να πονάω?”. Για να αφεθούμε και να δεχθούμε καλύτερα αυτές τις υποβολές, είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα με τον θεραπευτή σας.
Όταν όμως βρισκόμαστε σε εγκεφαλικά κύματα Α ή Θ απουσιάζει η κριτική σκέψη και ο υποσυνείδητος νους ανταποκρίνεται θετικά συνήθως σε τέτοιες υποβολές.
Εγώ συνηθίζω να προσθέτω την ύπνωση στις συνεδρίες Bowtech, εφ όσον έχει ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος και έχει συμφωνήσει. Και αυτό, γιατί αυξάνει σημαντικά τα αποτελέσματα της συνεδρίας όταν συνδυαστούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε Mindfulness ταυτόχρονα με το Bowtech, ώστε να χαλαρώσει και να εστιάσει στην αναπνοή του παρατηρώντας και το σώμα του ταυτόχρονα.
Ο Ασυνείδητος Νους
Το ασυνείδητο μπορεί να περιγραφεί ως εκείνο το μέρος του μυαλού το οποίο “γεννάει” πολλές νοητικές διαδικασίες, οι οποίες εκδηλώνονται στο μυαλό του ατόμου χωρίς το άτομο να γνωρίζει την ύπαρξή τους. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν ασυνείδητα συναισθήματα, ασυνείδητες σκέψεις ή/και ιδέες, ασυνείδητες αντιλήψεις, ασυνείδητες αντιδράσεις, συμπλέγματα, φοβίες και κρυφούς πόθους και επιθυμίες.
Ο Freud ήταν αυτός που εγκαθίδρυσε και περιέγραψε τον ρόλο του ασυνειδήτου στη συμπεριφορά και τα συναισθήματα. Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, το ασυνείδητο αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου ψυχισμού και περιλαμβάνει τις βασικές ορμές της ψυχικής ενέργειας, τα γεγονότα, τις επιθυμίες και τις παρορμήσεις που έχουν απωθηθεί από τη συνείδηση, καθώς και τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που ο άνθρωπος έχει ξεχάσει, αλλά, παρόλα αυτά, καθορίζουν και κατευθύνουν τη ζωή του.