Οι αθλητικοί τραυματισμοί αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία με την τεχνική bowtech! Συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της άσκησης ή κατά τη συμμετοχή σε ένα άθλημα. Τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για αυτούς τους τύπους τραυματισμών, αλλά και οι ενήλικες μπορούν επίσης να τους υποστούν.

 

Η τεχνική Bowen

Η τεχνική Bowen χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για αθλητικούς τραυματισμούς, σε ένα ευρύ φάσμα αθλημάτων όπως ποδόσφαιρο, ράγκμπι, πολεμικές τέχνες, χορός, τρέξιμο, τένις, ποδηλασία, κολύμπι, γκολφ κ.α.

Η πρακτική Bowen Therapy χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ελίτ αθλητές, ειδικά στο εξωτερικό, όχι μόνο για τη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών, αλλά και για την πρόληψή τους. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προσφέρει γρήγορη ανακούφιση και βελτιώνει τον χρόνο αποκατάστασης.

Οποιοσδήποτε μυοσκελετικός τραυματισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως ο αγκώνας του τένις , ο παγωμένος ώμος, οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί κ.α. Η βελτίωση μπορεί να είναι άμεση, δηλαδή μόλις ο αθλητής ολοκληρώσει την συνεδρία bowen. Οι περισσότεροι οξείς μυοσκελετικοί αθλητικοί τραυματισμοί, ανταποκρίνονται γρήγορα και μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις συνεδρίες. Οι χρόνιοι τραυματισμοί μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Μάθετε ποιες περιπτώσεις ανταποκρίνονται θετικά στο bowtech.

 

Πότε εφαρμόζεται η πρακτική Bowtech;

Εάν ο αθλητής υποστεί τραυματισμό, ιδανικά θα πρέπει να δεχθεί bowtech όσο πιο σύντομα γίνεται. Το bowtech είναι μια ήπια και μη επεμβατική τεχνική και αυτό την καθιστά ιδανική σε τραυματισμούς όπου απαγορεύεται να εφαρμοστούν άμεσα, άλλου είδους χειροθεραπείες.

Οι αθλητές, θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσουν τον ορθοπεδικό τους και τον προπονητή τους και να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του ορθοπεδικού και του πρακτικού Bowen.

Η Paula Esson, επαγγελματίας του Bowen , πρώην επικεφαλής της αθλητικής επιστήμης στο κολέγιο Gateshead, διευθύντρια του CBS (College of Bowen Studies) και του Northern Integrative Health Practice αναφέρει ότι: η βελτίωση με τον Bowen σε αθλητικούς τραυματισμούς είναι υπέροχη! Ο αθλητής είναι καλύτερα συγκεντρωμένος και περισσότερο συντονισμένος με την απόδοση του σώματός του. Εάν το σώμα είναι σε ισορροπία , ο παίκτης μπορεί να συγκεντρωθεί και να επικεντρωθεί καλύτερα στο παιχνίδι.

 

ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

The effects of the Bowen technique on hamstring flexibility over time: A randomised controlled trial

Περίληψη
Οι μπλοκαρισμένοι μύες παθαίνουν συχνά επαναλαμβανόμενους αθλητικούςτραυματισμούς και οδηγούν σε δυσλειτουργία κίνησης και πόνο στην πλάτη.  Η τεχνική Bowen χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της έλλειψης ευλυγισίας. Η μελέτη ξεκίνησε για να διερευνήσει την επίδραση της τεχνικής Bowen στην βελτίωση της ευλυγισίας των μπλοκαρισμένων μυών, με την πάροδο του χρόνου. Εκτελέστηκε τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε 120 ασυμπτωματικούς εθελοντές.

Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε ομάδα ελέγχου ή ομάδα Bowen. Πραγματοποιήθηκαν τρεις μετρήσεις ευλυγισίας για μία εβδομάδα. Η ομάδα Bowen έλαβε μία συνεδρία της μεθόδου Bowen.  Παρατηρήθηκαν συνεχείς αυξήσεις στα επίπεδα ευλυγισίας για μία εβδομάδα, στην ομάδα Bowen. Δεν σημειώθηκε σημαντική αλλαγή με την πάροδο του χρόνου για την ομάδα ελέγχου.

Άρθρο (PDF διαθέσιμο) στο περιοδικό Journal of bodywork and movement therapies  15(3):281-90 · July 2011 with 293 Reads
DOI: 10.1016/j.jbmt.2010.07.008 · Source: PubMed


 

Πώς λειτουργεί λοιπόν το Bowen με τους αθλητές!

  1.  Όταν ασκείτε το σώμα σας συνεχώς υπό πίεση, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται επιπλέον πίεση και άγχος με τη μορφή μιας επώδυνης θεραπείας! Αντιθέτως, πρέπει να ηρεμήσει. Το Bowtech λειτουργεί απελευθερώνοντας το τραύμα στη περιτονία, εφαρμόζοντας ήπιες τεχνικές που ηρεμούν το νου και το σώμα!
  2. Η τεχνική Bowtech αντιμετωπίζει ολόκληρο το άτομο και το σώμα, όχι μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή. Συχνά ο πόνος που εμφανίζεται, δεν είναι η αρχική αιτία και ο πραγματικός τραυματισμός μπορεί να έχει συμβεί πριν από μήνες ή χρόνια. Με το Bowtech δουλεύουμε, όχι μόνο στο σημείο του πόνου ή του τραυματισμού αλλά και περιμετρικά. Θα γίνουν κινήσεις Bowen σε ολόκληρο το σώμα για να ευθυγραμμιστεί, λαμβάνοντας υπόψη την περιτονία κυρίως αλλά και τους συνδέσμους, μύες και τένοντες που επιδρούν πάνω στο συγκεκριμένο σημείο. .
  3. Το Bowen ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι γενικά αισθάνεστε χαλαροί μετά από μια συνεδρία, και επιφέρει καλύτερα επίπεδα αναπνοής, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση. 
  4. Οι τακτικές συνεδρίες εξασφαλίζουν ότι το σώμα διατηρείται στο βέλτιστο επίπεδο, αποτρέπει τον τραυματισμό και σας επιτρέπει να προπονείστε με συνέπεια.
  5. Το Bowtech έχει άμεσα αποτελέσματα σε οξείς τραυματισμούς, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου άλλες τεχνικές “χειροθεραπείας” δεν μπορούν να επέμβουν από την 1η μέρα του τραυματισμού λόγω της επεμβατικότητας που έχουν.

Το Bowtech χρησιμοποιείται αποτελεσματικά από τους Leeds Rugby Rhinos, ποδοσφαιρικές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, συμπεριλαμβανομένων των  Manchester United, Newcastle United, Sunderland Association Football Club. Διάφοροι ελίτ Βρετανοί αθλητές είναι μεταξύ αυτών που συμπεριλαμβάνουν τον Bowtech ως μέρος του προπονητικού τους καθεστώτος.

 

Αθλητικοί τραυματισμοί: Κίνδυνοι

Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει έναν αθλητικό τραυματισμό. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες θέτουν εσάς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Παιδική ηλικία

Λόγω της ενεργού φύσης τους, τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τραυματισμούς στον αθλητισμό. Τα παιδιά συχνά δεν γνωρίζουν τα φυσικά τους όρια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τραυματιστούν πιο εύκολα από τους ενήλικες ή τους εφήβους.

Ηλικία

Όσο μεγαλώνετε, τόσο πιθανότερο είναι να υποστείτε αθλητικό τραυματισμό. Οι νέοι τραυματισμοί μπορεί να επιδεινώσουν προηγούμενους τραυματισμούς.

Παχυσαρκία

Το επιπλέον βάρους μπορεί να ασκήσει περιττή πίεση στις αρθρώσεις σας, συμπεριλαμβανομένων των γοφών, των γόνατων και των αστραγάλων σας. Η πίεση αυξάνεται με την άσκηση ή τον αθλητισμό. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού στον αθλητισμό.

Τι είπαν επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες για την εμπειρία τους με το Bowen.

«Πλησιάζω τα τελευταία χρόνια της καριέρας μου και ο Bowen βοήθησε το σώμα μου να ανακάμψει γρηγορότερα μετά από παιχνίδια και έντονη προπόνηση. Ειναι υπεροχο”. Jamie Peacock Leeds Rhinos.

 «Αν και ήμουν δύσπιστος πριν από τη θεραπεία με Bowen, τα αποτελέσματα δεν ήταν παρά θετικά. Μετά τον αγώνα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην ανακούφιση της έντασης και στη βελτίωση της ανάρρωσης στις περιοχές του αυχένα και της πλάτης ». Matt Diskin Leeds Rhinos. 

«Έχω λάβει θεραπεία για περίπου ένα χρόνο και τα οφέλη από αυτήν είναι ότι αισθάνομαι χαλαρή ψυχικά, επίσης πιο εύπλαστη και έχω μεγαλύτερο εύρος κίνησης». Lee Smith Leeds Rhinos.

«Η ποιότητα της προπόνησής μου είναι καλύτερη, με τον ίδιο αριθμό ωρών και επιπέδου προπόνησης» εξηγεί η GB triathlete Victoria Gill.

Όταν ρωτήθηκε “Τι είναι η θεραπεία με Bowen;” Ο προπονητής του Τριάθλου Joe Beer είπε:

« Δεν είμαι επαγγελματίας, αλλά έχω αυτό το είδος σωματικής εργασίας. Δεν νιώθεις σαν να τρίβεις τους μυς σε ένα μασάζ, αλλά διάφορα μυϊκά μέρη έχουν ελαφρύ χειρισμό. Αισθάνεσαι όλα αυτά να συμβαίνουν , μέχρι ο θεραπευτής να φύγει από το δωμάτιο (αυτοί που κάποτε κάνουν μασάζ σκέφτονται «πού πηγαίνει τώρα;)… εσείς ξαπλώνετε εκεί και οι μύες αρχίζουν να ξαναβρίσκονται. Βγαίνω έξω από τη συνεδρία που επιπλέω στον αέρα, το σώμα μου αισθάνεται υπέροχα και πρέπει να πω, ενώ δεν χρειάζεται να γνωρίζω την επιστήμη που ξέρω ότι λειτουργεί για μένα και άλλους αθλητές που το έχουν δοκιμάσει. “

«Ο Bowen ωφελεί πολύ την εκπαίδευση και την απόδοσή μου, παρέχοντάς μου τακτικά Προσωπικά Bests». Frankie Snare,  γυναίκα 25-29 Iron Man 2014.

« Τα θετικά αποτελέσματα που βίωσα σωματικά και διανοητικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Bowen ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες μου. Είμαι πολύ σπορ άτομο (ημι-επαγγελματίας ποδοσφαιριστής) με ένα πολυάσχολο πρόγραμμα εργασίας, έτσι ώστε να βρω μια θεραπεία που μείωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους και βελτίωσε τη φυσική μου ευεξία και η απόδοση ήταν η πρώτη. Συνήθως θα χρησιμοποιούσα μια αθλητική μασέρ, αλλά το Bowen προσφέρει πολλά περισσότερα. Σίγουρα θα πρότεινα την τεχνική, τα θετικά αποτελέσματα θα είναι εμφανή »  Μπεν Τόμσον.

« Τίποτα δεν είναι μαγικό » Ο βρετανός μοτοσικλετιστής GB GB James Ellison .

Πηγή

https://www.physioroom.com/experts/expertupdate/interview_bowen_technique.php

https://www.healthline.com/health/sports-injuries#risks