Γιατί ο διαλογισμός οπτικοποίησης μπορεί να είναι τόσο ισχυρός για τη γονιμότητα 

Σε αυτήν την ανάρτηση θα σου μιλήσω για το γιατί ο διαλογισμός οπτικοποίησης μπορεί να είναι τόσο ισχυρός για τη γονιμότητα μας και πώς τη χρησιμοποίησα για να με βοηθήσει να μείνω έγκυος.

 

 

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η οπτικοποίηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να χαλαρώσει το σώμα και να βελτιώσει την αθλητική απόδοση, να βελτιώσει τη μνήμη και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και πολλά άλλα.
 

Η οπτικοποίηση είναι μια νοητική τεχνική που περιλαμβάνει να φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μια συγκεκριμένη κατάσταση για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να φτάσει εκεί στην πραγματική ζωή. Σας βοηθά να μειώσετε το άγχος, να σημειώσετε πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων σας και να επιτύχετε πνευματική διαύγεια, ώστε να μπορείτε να είστε έξυπνος λήπτης αποφάσεων .

Η οπτικοποίηση είναι μια τεχνική ενσυνειδητότητας από μόνη της, αλλά μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε τον τακτικό διαλογισμό . Η προσθήκη οπτικοποίησης στο μείγμα διαλογισμού σας επιτρέπει να κατευθύνετε καλύτερα το χαλαρό μυαλό σας προς συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα θέλατε να δείτε.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

«Με τη χρήση της οπτικοποίησης, οι συνάψεις του εγκεφάλου σας βομβαρδίζονται με μηνύματα σαν να βιώνετε και να επαναλαμβάνετε συνεχώς μια συμπεριφορά ». Με την πάροδο του χρόνου αυτό οδηγεί σε προσαρμοστικές αλλαγές στον εγκέφαλο, που ονομάζεται πλαστικότητα, «όπου οι εγκεφαλικές συνδέσεις προσαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου». 
 

Η χρήση όλων των αισθήσεών σας και η παρατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων λεπτομερειών για τη σκηνή που απεικονίζετε μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πολύ πιο ζωντανή εμπειρία. Έτσι, όταν οπτικοποιείτε, καθώς και απεικονίζετε τη σκηνή, προσπαθήστε επίσης να παρατηρήσετε τυχόν ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και, αν μπορείτε, τυχόν συναισθήματα

Γονιμοποίησε το μυαλό σου

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας πραγματικής εμπειρίας και μιας εμπειρίας που φαντασιώθηκε ζωηρά και με λεπτομέρειες. Αυτή η ανακάλυψη είναι που κατέστησε ικανό τον Albert Einstein να επινοήσει, μέσα από πειράματα με σενάρια καθαρής φαντασίας, τις επαναστατικές θεωρίες σχετικά με το σύμπαν και το χρόνο. Και αυτή είναι η δύναμη της οπτικοποίησης, της δημιουργίας νοερών εικόνων για το στόχο που θέλουμε να πετύχουμε.

 Όταν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τότε τα πράγματα που βλέπεις αρχίζουν να αλλάζουν.

Τι λένε οι μελέτες για τον διαλογισμό οπτικοποίησης στην υπογονιμότητα

Αν και δεν έχουμε πολλές μελέτες για την ίδια την οπτικοποίηση και τη γονιμότητα, έχουμε έρευνες που μας δείχνουν ότι αν διαλογιστούμε/ακούμε καθοδηγούμενες εικόνες/ κάνουμε χαλάρωση ολόκληρου του σώματος κ.λπ., φτάνουμε σε κάτι που ονομάζεται «απόκριση χαλάρωσης» που  συνδέεται με την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εγκυμοσύνης.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα γονιμότητας μυαλού-σώματος που διδάσκει στις συμμετέχουσες να αφιερώνουν περίπου 20′  την ημέρα για να εισέλθουν σε αυτήν την «ανταπόκριση χαλάρωσης», σχεδόν ΤΡΙΠΛΑΣΙΖΕΙ το ποσοστό εγκυμοσύνης.

Εργαλεία των προγραμμάτων νου/σώματος είναι η γιόγκα, ο διαλογισμός, η προσευχή, απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα, η συμπόνια, η συγχώρεση και η ευγνωμοσύνη.

Μια μελέτη στο Fertility Sterility (1998, τόμος 69) προτείνει ότι τα προγράμματα νου/σώματος θα πρέπει να προσφέρονται σε γυναίκες που θα υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αυτό γιατί η μελέτη έδειξε ότι είναι αποτελεσματικά για τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να βλάψουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σε μια άλλη μελέτη του 2011 που έγινε από την Dr. Alice Domar* και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility, διαπίστωσε ότι οι υπογόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), χρησιμοποιώντας τεχνικές νου/ σώματος έχουν ποσοστό σύλληψης 55%, σε σύγκριση με 20% που δεν χρησιμοποιούν τις τεχνικές

Η χρήση θεραπειών νου/σώματος για την μείωση του στρες νωρίς στη διαδικασία αυτή, αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε αυτή τη μελέτη από 20% σε 55%.  ( Γονιμότητα και Στειρότητα, 2011)

Η ύπνωση επίσης μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και να διπλασιάσει αποτελεσματικά την επιτυχία των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Βερολίνο το 2004, αυτό έδειξε.  Η μελέτη με 185 γυναίκες διαπίστωσε ότι το 28% των γυναικών που υπνωτίστηκαν για την εμβρυομεταφορά της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης έμειναν έγκυες, σε σύγκριση με το 14% των γυναικών στην ομάδα ελέγχου.

* Η Alice Domar  – την οποία η Vogue αποκαλεί “Θεά της Γονιμότητας” – είναι ηγέτιδα σε θέματα υγείας των γυναικών με εξειδίκευση στο άγχος, τη στειρότητα και την αυτο-ανατροφή. Είναι επίσης η πρώτη ερευνήτρια που εφάρμοσε την ιατρική του μυαλού σώματος σε γυναίκες με υπογονιμότητα.

Είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του  Domar Center for Mind Body Health , Επίκουρη Καθηγήτρια  Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και Ανώτερη Ψυχολόγος στο  Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess.

Η πρωτοποριακή έρευνά της εξετάζει τη σχέση μεταξύ του στρες και των καταστάσεων υγείας των γυναικών όπως το PMS, η στειρότητα, η ενδομητρίωση, η εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, ο γυναικολογικός καρκίνος και οι διατροφικές διαταραχές.

Η Δρ Domar κέρδισε διεθνή αναγνώριση για την έρευνά της σχετικά με την αποτελεσματικότητα των θεραπειών νου/σώματος  στη θεραπεία της υπογονιμότητας. Η ερευνά της αφορά γυναίκες που ήταν σε διαδικασία εξωσωματικής.

Σε μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility, διαπίστωσε ότι οι υπογόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), χρησιμοποιώντας τεχνικές μυαλού σώματος έχουν ποσοστό σύλληψης 55%, σε σύγκριση με 20% που δεν χρησιμοποιούν τις τεχνικές αυτές. Το πρόγραμμά της, διάρκειας 10 εβδομάδων, συμπεριλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης και στρατηγικές διαχείρισης του άγχους και εστιάζει στην δυναμική της ομάδας με κοινό στόχο και μοίρασμα.

Η ίδια έχει πει: «Βλέπω την ιατρική του μυαλού σώματος στην πράξη κάθε μέρα και δεν θα το έκανα αν δεν λειτουργούσε. Δεν θα ήταν ηθικό για μένα να το κάνω αν δεν λειτουργούσε. Αλλά κάνω επίσης έρευνα και έτσι ξέρω ότι λειτουργεί».

Θέλεις να λάβεις και εσύ μέρος στο πρόγραμμα νου/σώματος για την ενίσχυση της γονιμότητάς σου?

Πηγές- μελέτες

A. Pascual-Leone, D. Nguyet, L. Cohen, J. Brasil-Neto, A. Cammarota, M. Hallet,  Διαμόρφωση μυϊκών αποκρίσεων που προκαλούνται από διακρανιακή μαγνητική διέγερση κατά τη διάρκεια της απόκτησης νέων λεπτών κινητικών δεξιοτήτων , Journal of Neurophysiology, (1995), 74(3):50

Mindfulness-Based Program for Infertility: efficacy study

THE POWER OF VISUALISATION

https://www.theconnection.tv/dr-alice-domar-phd/

https://www.bostonivf.com/wellness-center/mind-body-program-for-fertility/

12 αλήθειες για τη δημιουργική σκέψη που συνήθως δε διδάσκονται στο Σχολείο