Γιατί η θετική σκέψη επηρεάζει θετικά την γονιμότητα

Όταν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος, το να παραμείνετε θετικοί μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η εγκατάλειψη αυτής της θετικότητας (positivity)  μπορεί πραγματικά να κάνει την εγκυμοσύνη ακόμα πιο δύσκολη και να επιβαρύνει επιπλέον την ψυχική σας υγεία.

Τα αυξημένα επίπεδα στρες που προκαλούνται από αυτή τη συνεχή αρνητική στάση και σκέψη, μπορούν στην να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του ανοσοποιητικού σας και ναι, ακόμη και τη γονιμότητά σας αλλά και τις σχέσεις σας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των γυναικών που αγωνίζονται να μείνουν έγκυες είναι στην παρόμοια με εκείνα με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory έχουν βρει ότι αυτό συνδέετε με τις λειτουργίες του υποθαλάμου.

 

Ο υποθάλαμος  είναι  ο ρυθμιστής της κορτιζόλης, πράγμα που σημαίνει ότι διαχειρίζεται όλο το άγχος σας. Με απλά λόγια, όταν τα επίπεδα άγχους σας είναι πολύ υψηλά, δεν είναι εύκολο να μείνετε έγκυος επειδή ο εγκέφαλός δεν συνεργάζεται σε αυτό λόγω των επιπέδων της κορτιζόλης, άρα και του άγχους.

Κρατάμε στην ουσία τον εγκέφαλο απασχολημένο ώστε να εκτελεί άλλες λειτουργίες, δηλαδή να εκκρίνει κορτιζόλη και επιπλέον τον επιφορτίζουμε με αρνητικές σκέψεις. Πως λοιπόν ο εγκέφαλός μας θα δώσει εντολή ώστε να εκκριθούν ενδορφίνες και άλλες ορμόνες και διεργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να ευνοηθεί η γονιμότητα?

Η επίδραση του άγχους στο σώμα μας.

Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το μυαλό και το σώμα σας συνδέονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι αυξανόμενοι παράγοντες άγχους μπορεί να  σας κάνουν να χάσετε το ενδιαφέρον σας για την αυτοφροντίδα και την ευεξία του σώματος.

Η διατροφή και η γονιμότητα

Από τα πρώτα πράγματα που συστήνει ένας γιατρός, σε μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος, είναι να μην αγχώνεται (μια κουβέντα είναι αυτό) και να μην πάρει βάρος ή να χάσει βάρος.

Η αλήθεια είναι ότι, η μη κατανάλωση  υγιεινών γευμάτων και η αυξανόμενη λήψη ανθυγιεινών τροφών και ζάχαρης, μπορεί επίσης να κάνει το σώμα σας να βιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες και  κατ επέκταση, και τις γονιμότητας.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών που σας βοηθούν να διατηρήσετε τη γονιμότητά σας είναι πολύ σημαντική  στην δημιουργία ενός γόνιμου περιβάλλοντος. Τέτοιες τροφές  είναι οι γλυκοπατάτες, τα φυλλώδη χόρτα  τα καρότα κ.α.. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι τροφές στοχεύουν στη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα, κάτι που είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το άρθρο συνεχίζεται…

Η αρνητικότητα, το άγχος, το περιττό βάρος και η συνασθηματική διατροφή, καθιστούν πλέον απαραίτητο το mindset γονιμότητας.

Η νοοτροπία γονιμότητας (fertile mindset), έχει σαν σκοπό να επικεντρώσει την σκέψη και την συμπεριφορά της γυναίκας κυρίως, σε μια στάση ζωής και σκέψης που ωφελεί την γονιμότητα. Να την μάθει αναπνοές και τεχνικές που θα την βοηθήσουν να θέσει υπό έλεγχο τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος.  Να της διδάξει ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει να παραλείπει από την καθημερινότητα της, ποια ειναι τα καλυτερα συμπληρώματα διατροφής, και πως να τρώει ενσυνείδητα.